maanantai 28. huhtikuuta 2014

Ekologinen kosmetiikka

Olen lähiaikoina vilkuillut sillä silmällä ja tutustunut ekologisempaan, eettisempään ja ympäristöystävällisempään kosmetiikkaan, lähinnä hiusten ja ihon pesemisen kannalta. Olen täysin hurahtanut palasaippuoihin! Ne ovat ihanan kompakteja, värikkäitä ja hyväntuoksuisia ja lähes jokainen saippua on vegaaninen ja ympäristöystävällinen. Voiko parempaa toivoa!

Hiustenpesuun olen hankkinut Flow-nimiseltä sarjalta palashampoon ja palasaippuan kasvoille. Käyttökokemukset näistä tuotteista ovat vielä vähäisiä, sillä ympäristöystävällisyyden nimissä en ole heittänyt vanhoja aineita roskikseen. Ehei, ne pitää käyttää ensiksi loppuun! Ja miten ärsyttävää puuhaa se onkaan, kun se yksi ja sama shampoopullo jaksaa vain vielä pyöriä jaloissa... Tai kasvojen pesuaine. Eihän sellainen tuubi lopu ikinä!

Lauantaina kävin piha- ja puutarhamessuilla ja koska tälläiset messut käsittävät vain 50% niiden nimestä (ikävä totuus ainakin täällä päin), oli paikalla myös saippuakauppiaita. Ja ai mikä huumaava tuoksu heidän pöydistään lähtikään! Uteliaana kävin sitten nuuhkuttelemassa ja pari palasaippuaa tarttui mukaankin. Mentiinkö nyt sitten minimalismin ulkopuolelle? Tuskinpa, sillä nämä ovat käyttötavaraa ja kuluvat varmasti loppuun. Saippuoiden ympärillä kun ei ollut kääreitä, ei edes paperia, tarkoitti se sitä, että jätettäkin tuli tuotettua 0%!

Olen alkanut miettimään siis kosmetiikka ostoksiani myös kierrätyksen kannalta. En mielelläni osta mitään, mikä on muovipullossa, jos se vain on mahdollista. Palasaippuat ovat olleet oivallinen tuote, sillä niiden synnyttämän jätemäärä on minimaalinen, jos laisinkaan ja kun saippuansa valitsee huolella, ovat ne ympäristöystävällisiä ja sopivat vegaaneillekin.

Kun nyt vain vielä oppisin annostelemaan oikean määrän kookosöljyä hiuksiini, ilman että niistä tulee klähmäisiä, voisin luopua hoitoaineista, jotka ovat yleensä pulloissa. Tai sitten pitäisi itse alkaa tekemään hiushuuhteita, joista olen myös lukenut... Mihinköhän tämä hurahdus nyt johtaa? Ainakin tuntuu elämä paljon yksinkertaisemmalta, kun suihkussa on muutama palasaippua tarpeilleen, eikä tuhatta erilaista purnukkaa!

2 kommenttia:

 1. Minä siirryin luonnonkosmetiikkaan noin vuosi sitten. Ensin käytin Urtekramin ja jonkun muunkin merkin nestemäisiä shampoita, mutta kun joulukuussa kokeilin Flow-kosmetiikan olut-muna -palashampoota, ei paluuta enää ole. Paras kokeilemani ekoshampoo, ja hiukseni pysyvät puhtaana pidempään kuin millään kokeilemallani (kemikaali-/eko-)shampoolla.

  Hoitoaineena käytän n. kerran viikossa etikkaa, muuten en mitään. Etikka kuulostaa aika hurjalta, mutta ainakin mulla toiminut hyvin. :) Laitan n. puoli ruokalusikallista etikkaa pulloon viileän veden kanssa ja huuhtelen sillä hiukseni. Useimmiten huuhdon vielä vedellä, en aina. Märkänä etikka hieman tuoksahtaa hiuksissa, mutta kuivuttuaan ei enää yhtään. Ja hiukset jäävät ihanan pehmeiksi! Kannattaa kokeilla. :)

  Kiva, jos kirjoittelet jatkossa myös ekokosmetiikkakokeiluistasi. :)

  t. anonyymi-Anna

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi! :) Ekoshamppoisiin siirryn toivottavasti pian, kun saan vanhat shampooni ensiksi käytettyä pois. Kieltämättä etikka kuulostaa aika hurjalta, mutta olen muitakin kirjoituksia nähnyt siitä! Pitänee kokeilla joku kerta :)

  VastaaPoista